Brandklasses

Welke brandklasse zijn er en welke brandblusser gebruik je bij een (beginnende) brand?

Om in Nederland een draagbaar blusapparaat (tot 20 KG) te mogen verkopen of verhandelen is het Rijkstypekeur vereist. Dit “keurmerk” wordt aangegeven op het etiket van een draagbaar blusapparaat. Aan de hand van het Rijkstypekeur kan vastgesteld worden dat het blusapparaat geschikt is voor de brandklasse zoals is aangegeven op het etiket (A, B, C, D of F). 

Het hebben van de Rijkstypekeurmerk betekent dat de brandblusser is getest en goedgekeurd volgens de specifieke nen-norm NEN-EN3-7 en richtlijnen die zijn vastgesteld voor draagbare blusmiddelen. Deze norm omvat onder andere de prestatie-eisen, technische specificaties en beproevingsmethoden die ervoor zorgen dat de brandblusser effectief en veilig is in het bestrijden van verschillende type (beginnende) branden.

Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat mensen betrouwbare brandblusmiddelen kunnen gebruiken in geval van brand, waardoor de veiligheid van zowel mensen als eigendommen worden gewaarborgd.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende brandklassen en welk type brand ze bestrijden, tevens staat er uitgelegd welke type brandblusser hier van toepassing is:

  1. Brandklasse A:
    Branden van vaste, niet-smeltende stoffen zoals hout, textiel en papier.

Doorgaans zijn de schuim- en de poederblusser geschikt. Water kan ook worden gebruikt, echter brengt dit de meeste en vaak onomkeerbare schade met zich mee.

  1. Brandklasse B:
    Branden van vloeibare en smeltbare stoffen zoals olie, benzine, verf en kunststoffen.

Doorgaans zijn de schuimblusserpoederblusser en de CO2 geschikt.

  1. Brandklasse C:
    Branden van gassen zoals aardgas, propaan of butaan.

Brandklasse C wordt uitsluitend met poeder geblust.

  1. Brandklasse D:
    Branden van metalen zoals magnesium, natrium en kalium.

Traditionele brandblussers zijn niet effectief voor het blussen van deze materialen, maar speciale blussers met een combinatie van speciale bluszouten kunnen wel worden gebruikt. Hierbij kan ANSUL je adviseren welke blusser het beste schikt.

  1. Brandklasse E:
    Voor elektriciteitsbranden wordt tegenwoordig geen specifieke blusrating meer afgegeven, omdat deze brandklasse officieel is komen te vervallen. In plaats daarvan is er nu specifieke richtlijnen vastgesteld voor het blussen van Lithium-ion branden.

Hierbij kan ANSUL je adviseren welke blusser het beste schikt.

  1. Brandklasse F:
    Branden van vetten en oliën, zoals in bak- en frituurpannen.

Brandklasse F wordt met een speciale vetblusser geblust. Dit is een vet-schuimblusser. In 2021 heeft ANSUL de MASTER serie met (PFAS) fluorvrije schuim geïntroduceerd. Deze brandblusser heeft naast een A- en B-rating ook een F-rating en is daarmee tevens een brandblusser voor vetbranden.

Conclusie, het is belangrijk om de juiste brandklasse te identificeren bij het kiezen van een brandblusser, omdat elk type brandklasse een specifiek blusmiddel vereist dat effectief is in het bestrijden van die specifieke brand.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen om de veiligheid van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Veiligheid begint met kennis, en kennis begint bij de juiste training.

Blusrating

Diensten & Service

Onderhoud & Controle
Training
Veiligheidsadvies
Businessadvies

Concepten

Borging veiligheid
Veiligheidsanalyse
Samenhang in veiligheid

Producten

Blussers
Haspels

Over ANSUL

Organogram
Routebeschrijving
Duurzaam
Ondernemen
Geschiedenis
Vacatures
Missie
Intern
Businesspartners
Erkend leerbedrijf

Contactgegevens


T: +31 (0)320 24 08 64

E: info@ansul.nl

24-uurs storingsdienst
+31 (0)320 28 56 77

Adresgegevens

Platinastraat 15
8211 AR Lelystad

Postbus 209
8200 AE Lelystad
Nederland

© 2019 Ansul     Cookie- en privacybeleid      Voorwaarden