Hoe gebruik je een brandslanghaspel?

Hoe gebruik je een brandslanghaspel (bij een beginnende brand)?

Een brandslanghaspel is een belangrijk brandbestrijdingsmiddel dat te vinden is in veel gebouwen en faciliteiten. Het is essentieel om te weten hoe je een brandslanghaspel correct kunt gebruiken in geval van een noodsituatie. Veiligheid gaat voor alles, daarmee willen we in alle gevallen van brand aanraden om in eerste instantie onder begeleiding van BHV het pand te verlaten. Komt het voor dat er in jouw bedrijf geen BHV aangewezen is of heb je informatie nodig over brandbestrijding? In deze blog staat de handelswijze voor het gebruiken van een brandslanghaspel.

Stap 1: Beoordeling van de situatie
Voordat de brandslanghaspel wordt ingezet, is het belangrijk om te weten of voor de ontstane brand de brandslang gebruikt kan worden. Als de brand zich snel uitbreidt of te groot is, verlaat dan onmiddellijk het gebouw en roep om professionele hulp via 112 of het interne noodnummer, ook wanneer er sprake is van twijfel. Informeer tijdig zodat er goed gehandeld kan worden of volg de instructies op van de BHV. De volgende stappen volgen indien de brandslanghaspel ingezet kan worden.

Stap 2: Activeer de brandslanghaspel
Voordat je begint met blussen alarmeer het interne noodnummer, of laat dit doen door een collega. Loop naar de (dichtstbijzijnde) brandslanghaspel en zorg ervoor dat de watertoevoer naar de haspel is geopend. Dit kan worden gedaan door de afsluiter te openen die zich in de buurt van de haspel bevindt. Draai de afsluiter tegen de klok in om de watertoevoer te openen.

Stap 3: Uitrollen slang
Houd de slang stevig vast en rol deze uit terwijl je naar de brand loopt.

Stap 4: Neem de juiste positie in
Sta stevig en stabiel met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd de haspelslang vast met één hand bij de slangkoppeling en plaats de andere hand op de straalpijp van de haspel. Dit zorgt voor een goede grip en controle tijdens het blussen.

Stap 5: Blus de brand
Open de straalpijp van de haspel om de waterstroom te starten. Wijs de slangmondstuk naar de basis van de vlammen en vermijd het richten op de rook, omdat dit de vlammen niet zal doven. Houd de straalpijp stevig vast en laat de waterdruk het werk doen. Zodra je begonnen bent bij de basis van de brand, beweeg je de straal rustig heen en weer terwijl je omhoog werkt. Zorg ervoor dat je de vlammen volledig dooft en dat er geen smeulende resten achterblijven.

Stap 6: Blijf alert
Blijf alert terwijl je de brand blust. Controleer de omgeving regelmatig op eventuele veranderingen en pas je positie indien nodig aan. Als de vlammen te intens worden of de situatie onveilig wordt, verlaat dan onmiddellijk het gebied. Verzeker jezelf dat de interne organisatie en het alarmnummer 112 is geïnformeerd.

Conclusie: Het kennen van de juiste stappen bij het ontdekken van een brand en voor het gebruik van een brandslanghaspel zijn van cruciaal belang in geval van een noodsituatie. Door de beoordeling van de situatie, het correct activeren van de haspel, het aannemen van de juiste positie en het gericht blussen van de brand kun je effectief bijdragen aan de bestrijding van brand en de veiligheid van jezelf en anderen waarborgen. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat en dat professionele hulp altijd moet worden ingeroepen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen om de veiligheid van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Veiligheid begint met kennis, en kennis begint bij de juiste training.

Brandslanghaspels van ANSUL

Diensten & Service

Onderhoud & Controle
Training
Veiligheidsadvies
Businessadvies

Concepten

Borging veiligheid
Veiligheidsanalyse
Samenhang in veiligheid

Producten

Blussers
Haspels

Over ANSUL

Organogram
Routebeschrijving
Duurzaam
Ondernemen
Geschiedenis
Vacatures
Missie
Intern
Businesspartners
Erkend leerbedrijf

Contactgegevens


T: +31 (0)320 24 08 64

E: info@ansul.nl

24-uurs storingsdienst
+31 (0)320 28 56 77

Adresgegevens

Platinastraat 15
8211 AR Lelystad

Postbus 209
8200 AE Lelystad
Nederland

© 2019 Ansul     Cookie- en privacybeleid      Voorwaarden