Welke soorten blusmiddelen zijn er?

Blusmiddelen zijn van vitaal belang bij het bestrijden van branden en het beschermen van levens en eigendommen. Ze zijn speciaal ontworpen om gewenste blussing te geven op verschillende soorten branden, afhankelijk van de aard van het brandbare materiaal. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste blusmiddelen.

Bluspoeder:
Deze poeder zit in een ABC-blusser en bevat een soort zout oplossing. Door de negatieve katalytische werking wordt de brandkettingreactie onderbroken. Het poeder van een ABC-blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Het poeder van een BC-blusser bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat. Poeder van een D-blusser (voor bestrijden metaalbranden) bestaat uit natriumchloride.

Blusschuim:
Ook bekend als sproeischuimblusser. Dit bevat water een schuimtoevoeging. Het schuim zorgt dat er een “deken” over de brand komt zodat er geen nieuwe zuurstof bij kan komen; de brand “verstikt”. Het water zorgt voor de afkoeling, dit zorgt ervoor dat de temperatuur afneemt waardoor de brand niet opnieuw begint als er toch weer zuurstof bij de brandhaard komt.

Voor specifieke toepassingen zijn er ook speciale schuimblussers leverbaar:

Hierbij kan ANSUL je adviseren welke blusmiddel het beste schikt.

CO2 (koolstofdioxide): Ook wel Koolzuursneeuwblusser genoemd, verdringt de aanwezig hoeveelheid zuurstof. CO2 is alleen geschikt  voor vloeistof-branden (brandklasse B) want als CO2 een brand van vaste stof blust, blijf er “hitte” in het materiaal over. Nadat het CO2 is opgelost zal deze verhoogde temperatuur opnieuw leiden tot een her-ontbranding zodra de hoeveelheid zuurstof weer boven de 15% komt.

Water: Water is onbetwist het meeste bekende blusmiddel. Water is vloeibaar, kleurloos, smaakloos en geurloos. Het is belangrijk om te weten dat water niet geschikt is voor het bestrijden van olie- en/of vetbranden en bij elektrisch apparaten met een hoog voltage. Daarom wordt er vaak naast een brandslanghaspel ook een brandblusser geadviseerd. Lees ook onze blog over Brandklasses voor meer informatie, hierin wordt uitgebreid uitgelegd wanneer en waarvoor je een bepaalde blusmiddel kan gebruiken.

Conclusie: blusmiddelen zijn onmisbaar bij het bestrijden van branden en het beschermen van mensen en eigendommen. Het is van cruciaal belang om de juiste blusmiddel op de juiste plaats te hebben en ervoor te zorgen dat medewerkers getraind zijn in het correct gebruik erva0n.

Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact op met de specialist van ANSUL.

Diensten & Service

Onderhoud & Controle
Training
Veiligheidsadvies
Businessadvies

Concepten

Borging veiligheid
Veiligheidsanalyse
Samenhang in veiligheid

Producten

Blussers
Haspels

Over ANSUL

Organogram
Routebeschrijving
Duurzaam
Ondernemen
Geschiedenis
Vacatures
Missie
Intern
Businesspartners
Erkend leerbedrijf

Contactgegevens


T: +31 (0)320 24 08 64

E: info@ansul.nl

24-uurs storingsdienst
+31 (0)320 28 56 77

Adresgegevens

Platinastraat 15
8211 AR Lelystad

Postbus 209
8200 AE Lelystad
Nederland

© 2019 Ansul     Cookie- en privacybeleid      Voorwaarden