Waarvoor is noodverlichting bedoeld?

Naast het hebben van de nodige blusmiddelen als brandblussers en brandslanghaspels, speelt noodverlichting ook een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van mensen bij calamiteiten. Noodverlichting is een vorm van verlichting die automatisch wordt geactiveerd wanneer de normale verlichting uitvalt, dit kan zijn door een stroomstoring of een andere noodsituatie. De wetgeving stelt duidelijke eisen en voorschriften voor de aanwezigheid en het onderhoud van noodverlichting. In deze blog leggen we uit wat het doel is van noodverlichting:

  • Wegwijzen van de vluchtroutes: Noodverlichting helpt mensen om duidelijk en snel de aangegeven vluchtroutes te vinden, zelfs als de reguliere verlichting niet werkt. De verlichte groene bordjes leiden mensen langs de veiligste en kortste weg naar de nooduitgangen, waardoor ze gemakkelijk kunnen vluchten bij brand of andere calamiteiten.
  • Verminderen van paniek en desoriëntatie: Tijdens een noodsituatie, zoals een brand, kan paniek optreden. Noodverlichting biedt een gevoel van veiligheid en houvast omdat het de ruimte en eventuele gevaarlijke werksituaties verlicht. De aanwezige mensen zullen zich minder verloren en in paniek voelen. Dit vermindert de kans op ongelukken en vergemakkelijkt een veilige en georganiseerde evacuatie.
  • Verbeteren van de zichtbaarheid van nooduitrusting: In geval van een noodsituatie moeten brandblussersbrandhaspels en andere nooduitrusting snel gevonden kunnen worden. Noodverlichting zorgt ervoor dat deze uitrusting goed zichtbaar is, zodat mensen ze gemakkelijk kunnen lokaliseren en effectief kunnen gebruiken.
  • Ondersteunen van reddingsoperaties: Voor hulpverleners en brandweerlieden die het gebouw betreden om mensen te redden, is het van vitaal belang dat ze voldoende verlichting hebben. Noodverlichting vergemakkelijkt hun toegang tot het gebouw en verbetert de werkomstandigheden tijdens reddingsoperaties.

Om het doel van noodverlichting zo optimaal mogelijk te behalen, zijn er verschillende soorten noodverlichting.

  • Vluchtrouteverlichting: Deze verlichting geeft de aangewezen vluchtroutes duidelijk aan met pijlen en verlichte groene borden.
  • Anti-paniekverlichting: Deze verlichting is ontworpen om mensen te helpen bij het vinden van nooduitgangen en deuren in situaties van paniek of bij hevige rookontwikkeling.
  • Plaatselijke verlichting: Dit type noodverlichting verlicht specifieke ruimtes, zoals trappenhuizen, gangen en nooduitgangen, om de evacuatie te vergemakkelijken. Op deze manier kan iemand veilig en gecontroleerd het gebouw verlaten. Ook wordt dit type noodverlichting toegepast bij gevaarlijke werksituaties zoals draaiende machines en chemische opstellingen. Bij een calamiteit kunnen de processen onder deze verlichting veilig worden onderbroken.

Conclusie: noodverlichting is een essentiële voorziening in gebouwen die bedoeld is om mensen te begeleiden en te beschermen tijdens noodsituaties. Het helpt paniek te verminderen, zorgt voor een georganiseerde evacuatie en vergemakkelijkt reddingsoperaties. Door noodverlichting te plaatsen, kan de veiligheid van mensen in gebouwen aanzienlijk verbeteren en levens redden bij calamiteiten.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen om de veiligheid van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Veiligheid begint met kennis, en kennis begint bij de juiste training.

ANSUL Vluchtweg signalering

Diensten & Service

Onderhoud & Controle
Training
Veiligheidsadvies
Businessadvies

Concepten

Borging veiligheid
Veiligheidsanalyse
Samenhang in veiligheid

Producten

Blussers
Haspels

Over ANSUL

Organogram
Routebeschrijving
Duurzaam
Ondernemen
Geschiedenis
Vacatures
Missie
Intern
Businesspartners
Erkend leerbedrijf

Contactgegevens


T: +31 (0)320 24 08 64

E: info@ansul.nl

24-uurs storingsdienst
+31 (0)320 28 56 77

Adresgegevens

Platinastraat 15
8211 AR Lelystad

Postbus 209
8200 AE Lelystad
Nederland

© 2019 Ansul     Cookie- en privacybeleid      Voorwaarden